Pasta met een pittige tomatengehaktsaus

De tomaten zijn weer in het seizoen en dus lekker goedkoop en heerlijk zoet en sappig. Zelf koop ik dan vaak een trosje als ze ergens goedkoop en/of in de aanbieding zijn. Dit betekent vervolgens ook wel eens dat ze even blijven liggen omdat ik ze nergens voor heb gebruikt. Dan maak ik deze heerlijke, maar supersimpele saus. 


Als vuistregel gebruik ik per tomaat 100 gram gehakt. De tomaten ontvel ik niet, omdat dat makkelijker is, maar ook gezonder is en je zo meer vezels binnenkrijgt. Ik heb geen last van de kleine stukjes schil die in de saus zitten omdat ik de tomaat helemaal fijn maal in de hakmolen van de blender. 

Recept Pasta met een pittige tomatengehaktsaus

Wat heb je nodig?
( porties)

  • 300 gram gehakt, runder of half-om-half
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode jalapeño, of een chilipeper
  • 70gr tomatenpuree
  • 1/2 bouillonblokje
  • peper en zout
  • pasta. naar keuze
  • geraspte kaas, naar keuze

Hoe maak je het?

Schil de ui en snijd in grove stukken.  Snijd het steeltje van de peper en snijd ook deze in grove plakjes. Verwijder de zaadjes en -lijsten als je het minder pittig wilt. Pel de knoflook en snijd in plakjes

Hak in een hakmolen de ui, knoflook en peper fijn. Bewaar dit in een bakje.

Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd ook deze in grove stukken. Doe de stukken in de hakmolen waar je net de uien, peper en knoflook hebt gehakt. Je hoeft deze niet eerst om te spoelen. Hak de tomaten fijn. 

Verhit een hapjes pan en bak hierin het gehakt rul zonder boter of olie (dit is niet nodig, het vlees heeft voldoende vet van zichzelf. Kruid het vlees met een klein beetje zout en peper. Voeg, als het gehakt rul is de ui, peper en knoflook toe en bak ca 2 minuutjes mee. 

Doe de tomatenpuree bij het gehakt mengsel en bak mee tot de zurige geur verdwenen is. Schenk dan de tomatenpulp uit de hakmolen bij het geheel en roer goed door. Schenk een klein beetje water in de hakmolen, draai rond en schenk ook dit bij het mengsel. Voeg nu het bouillonblokje toe en roer goed door. 

Laat het geheel minimaal twee uurtjes op een laag pitje pruttelen. Roer af en toe door. Proef de saus en kruid eventueel na met zout en peper. 

Serveer met een pasta naar keuze en geraspte kaas als je dat lekker vindt. 

Eet smakelijk!

Tips:
  1. Als je het toch te pittig vindt, kun je suiker of room toevoegen
  2. Voeg vlak voor serveren verse, gescheurde basilicum toe
  3. Gebruik vegetarische rulgehakt als je liever vegetarisch eet. Gebruk dan een groenten- of tuinkruidenbouillonblokje


Reacties