Pasta é lenticchie (pasta met linzen)

De Italiaanse keuken is er een van verse ingrediënten, eenvoud en veel smaak. En ook van de vele budgetvriendelijke recepten. Zo ook de Pasta é Lenticchie; pasta met linzen dus. Klinkt wellicht een beetje raar, maar het smaakt echt heerlijk.



Zelf maak ik dit altijd als ik ook weer eens een flinke pan bolognesesaus maak. En dit om de simpele reden dat dat ik daar altijd wortel en bleekselderij bij over houd en die ook in dit gerecht gaan. Overigens is zijn de wortel en de bleekselderij graag geziene gasten in de Italiaanse keuken.


Ingrediënten:


125 gram gerookte spekreepjes

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 2 wortels, geschrapt en fijngesneden (als je winterwortel hebt, neem dan niet meer dan een derde)
  • zout
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
  • 250 gram linzen
  • 1 blikje tomatenstukjes
  • 1 liter water
  • Stukje parmezaanse kaas (optioneel)
  • 250 gram gekookte macaroni (of andere kleine pasta)
  • 2 eetlepels olijfolie. 

Bereidingswijze:

Zet een grote soeppan op het vuur. Voeg de spekreepjes toe en bak ze even aan. Ca 2 minuten. 

Voeg de uien, bleekselderij en wortels toe en bak ze even aan. Voeg nu de knoflook toe en bak dit even mee. 

Voeg dan de linzen toe en roer dit even door.

Giet er dan de tomatenstukjes en de water bij. Voeg wat zout toe en eventueel het stukje Parmezaanse kaas. Deze zal helemaal in de soep smelten en een heerlijke toevoeging zijn aan de smaak. Gebruik je geen Parmezaan, check dan de smaak van de soep aan het einde. Waarschijnlijk heeft ie dan nog wat zout nodig. 

Breng de soep aan de kook en laat hem daarna op laag vuur 20 tot 30 minuutjes pruttelen of tot de linzen zacht zijn. 

Voeg dan de macaroni toe en laat de soep nog ongeveer net zo lang pruttelen als de kooktijd van de pasta. 

Voeg dan naar smaak nog zout en peper toe. En eventueel wat gerapste kaas. 

Let op: Als de soep niet in een keer op gaat, is het beter als de pasta niet in de soep kookt. Dit is wel lekkerder maar de pasta blijft vocht opnemen, waardoor de soep uiteindelijk droog zal worden en de pasta papperig. Kook dan de pasta apart, schep die in het bord of de soepkom en schenk daar de soep overheen. 

Bon appetit!

(Bron: kookprogramma van Buddy Valastro)

Reacties