Falafel (vegetarisch)

Je kent ze wel, die kleine knapperige balletjes op basis van kikkererwten en vaak hét voedsel tijdens een avondje stappen of op een festival. Lekkere vette hap, zul je denken, maar niets is minder waar. Falafel is eigenlijk heel erg gezond.  




Zijn die balletjes uit de winkel dan net zo lekker als bij de falafel-tent? Nee. En daarom moet je ze ook zelf maken. Heel goedkoop en makkelijk, je kunt het alleen niet last-minute maken. Tenminste niet de eerste keer. 

Wat heb je nodig?

- 350 gram gedroogde kikkererwten, gewassen en een nacht geweek
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1 klein uitje, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels verse munt, fijngesneden
- 4 takjes koriander
- 4 takjes peterselie
- peper

Hoe maak je het?

Giet de kikkererwten af, was ze, en laat ze goed uitlekken.

Doe alle ingrediënten in een schaal en pureer ze met een staafmixer tot een heel fijne pasta. Dit kun je ook in een keukenmachine doen, als je die hebt. 

Neem vervolgens een eetlepel van het deeg tussen je handen en rol er een balletje van ter grootte van een walnoot. In totaal zou je er circa 30 balletjes van moeten kunnen draaien. 

Verhit in een frituurpan de olie tot 180 graden, laat de balletjes er voorzichtig inglijden en bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin.  Je kunt de balletjes ook ballen in een wok met een laag zonnebloemolie.

Smakelijk eten!

Eet de falafel in een pitabroodje met saus naar keuze en sla en avocado, of eet het bij een couscoussalade met eigengemaakte knoflooksaus. 

Balletjes die je niet bakt omdat je er teveel hebt, kun je ongebakken invriezen voor een volgende keer. 

Reacties

  1. Ik heb deze overheerlijke balletjes gemaakt, maar bij het frituren vielen ze helemaal uit elkaar. Ook toen ik het restant dan maar in de koekenpan bakte.. Wat kan er mis gegaan zijn, wie heeft hier ervaring mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat zonde Nora. Bij mij gaat het altijd goed. Ik bak ze in een laagje olie in de wok. Heb je gedroogde kikkererwten gebruikt? En hoe voelden de balletjes aan? Droog? Dan kun je er wat olijfolie aan toevoegen. En het kan ook helpen om een beetje bloem toe te voegen. Nog een tip is om ze 'frituurproof' te maken door ze eerst een half uurtje in de vriezer te zetten. Succes ermee! Ik hoop dat het zo beter gaat. En graag hoor ik wat de oplossing was, dan kan ik dat hier toevoegen aan het recept.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten