zondag 13 april 2014

Het nieuwe delen: Prakkie eten over


Hoe vaak wordt er niet geroepen dat er geen armoede bestaat in Nederland? Nou, ik kan je vertellen dat dit wel zo is. Er zijn mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en met een hongerige maag op de betaaldag zitten te wachten. Gelukkig zijn er steeds meer iniatieven die deze mensen kunnen helpen.

We hebben natuurlijk de Voedselbank. Maar de Voedselbank kan niet iedereen helpen. Er staan mensen op een wachtlijst. Ook zijn er mensen die het zelfs met de hulp van de Voedselbank niet redden. Of mensen die niet voor de de Voedselbank in aanmerking komen en intussen toch op een houtje zitten te bijten. En de overheid is vooral bezig met bezuinigen. Dus zijn er steeds meer mensen die zelf een helpende hand uitsteken.Zo bestaan er al wat langer groepen op Facebook waar mensen hun overbodige spullen gratis af te halen aanbieden. Dit is niet alleen fijn voor de mensen die krap zitten, maar het zorgt er ook voor dat al die spullen niet op de vuilstapel terecht komen. 

Maar sinds een ongeveer een maand kunnen we ook onze kliekjes en onaangeroerde voorraad in de kast te geef aanbieden. Het begon met Prakkie eten over 075 en daar werd het al snel een succes. 


Oprichtster en beheerder Karin vertelt dat ze in andere groepen zag dat er pakketjes eten werd weggegeven en daar moest ze weer aan denken toen ze een flinke hoeveelheid macaroni overhad. Ze heeft die in die groep gezet en kreeg daarop een hoop reacties. Ze was erg geraakt toen degene die het kwam halen er verschrikkelijk blij mee was. Daar moest een groep voor komen, dacht Karin. En zo gedacht, zo gedaan.Het liep vanaf de eerste dag als een trein en de groep heeft nu, een maandje later, maar liefst 700 leden, die regelmatig gratis maaltijden of levensmiddelen weggeven. Karin: "Ik kom er wel steeds meer achter hoeveel armoede er eigenlijk is. En veel mensen lopen bij de voedselbanken. Echt afschuwelijk dat dit in Nederland kan."

Door groepen zoals Prakkie eten over kunnen mensen die het met minder moeten doen, wat extra eten krijgen. En dat is hard nodig. Maar het laat ook zien hoe vrijgevig mensen zijn. En dat ze graag elkaar helpen. Karin: "Wat ook echt heel leuk is dat mensen ook vaak wat gaan brengen als iemand bijvoorbeeld slecht ter been is. Is echt zo lief en leuk om te lezen. echt super hoe mensen iets over hebben voor een ander."En dat idee van Karin inspireerde andere mensen om ook een Prakkie eten over groep op te starten op Facebook. Je vindt ze nu in Amsterdam, Boxmeer en Ridderkerk. Ook daar begint het nu te lopen. 

Oprichtster en beheerder van de Amsterdamse groep, Jessica, had ook een persoonlijke ervaring die haar inspireerde tot het oprichten van haar groep. In oktober zag zij een oproepje in een andere groep waarin een dame in Limburg vroeg om een aantal basisboodschappen omdat ze niks meer hadden. Ze vroeg om brood, melk, kaas en eieren. 

"Hoe ernstig moet iemands situatie zijn, voordat je zo'n berichtje plaatst?", dacht Jessica. Helaas woonde zij zelf en anderen te ver weg om de dame in kwestie direct te kunnen helpen. Toen plaatste Jessica een oproepje dat mensen die deze mevrouw wilden helpen haar konden benaderen via een privé berichtje.

Zo zamelde Jessica € 200,- in en konden ze haar een groot boodschappenpakket toesturen. Sindsdien is Jessica bezig geweest met het zoeken naar manieren om mensen met honger te helpen. Jessica: "Ongeacht hoe je in de situatie beland bent, ik vind dat je in een land waar miljoenen kilo's aan goed voedsel per jaar wordt weggegooid, niemand honger mag hebben."Toen Karin haar groep lanceerde, werd Jessica dan ook direct lid. En omdat die groep zo goed liep, besloot zij om het ook in Amsterdam te proberen. Een klein maandje geleden werd dan ook Prakkie eten over - Amsterdam/020 in het leven geroepen. Ook deze groep begint nu goed te lopen. In beide groepen worden ook budgetrecepten en andere tips gedeeld. Heb jij nu ook een prakkie over? Of kun je wel eens een lekker prakkie over gebruiken, meld je dan aan bij de groep uit jouw buurt (zie voor de linkjes hieronder). Je kunt er natuurlijk ook zelf een beginnen. Houd er wel rekening mee dat dit wel wat tijd kost. Maar je maakt er heel veel mensen blij mee. 

Prakkie eten over 075
Prakkie eten over - Amsterdam/020
Prakkie over omgeving van Boxmeer
Gratis prakkies en/of levensmiddelen aangeboden Ridderkerk e.o.


Jessica is overigens ook één van de budgetchefs die hier recepten zal delen met jullie. Haar eerste bijdrage was een Supernelle woknoodleschotel in sweetchilisaus. Yum!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten