woensdag 9 april 2014

Koken met restjes: Risotto met gerookte kip en courgette

Risotto klinkt als een heel duur gerecht en dat kan het ook zeker zijn, maar dat is helemaal afhankelijk van welke ingrediënten je gebruikt. Het kan namelijk ook echt goedkoop zijn. Een pak risotto rijst van 500 gram kost bij de Albert Heijn € 1,49.

Er zijn vele verschillende heerlijke recepten voor risotto, zoals bijvoorbeeld met paddestoelen of spinazie en blauwe kaas. Maar je kunt ook prima risotto maken met de restjes uit de koelkast. Zo maakte ik risotto met courgettte en gerookte kip.Wat heb je nodig?
(2 porties)

- 150 gram risotto rijst
- 1 klein uitje, gesnipperd
- 1 eetlepel olijfolie
- ca 1 liter warme bouillon, van 2 blokjes kip, rund of groentenbouillon
- 1 halve courgette
- 1 gerookte kipfilet, in blokjes gesneden
- geraspte kaas
- zout en peper

Hoe maak je het?

Fruit de ui aan in de olie tot ze glazig zien. Voeg er dan de risottorijst en de courgetteblokjes aan toe en bak deze aan tot ze doorzichtig worden. Dit is nodig zodat de korrels daarna het vocht goed opnemen.

Voeg een soeplepel bouillon toe en kook tot de bouillon bijna is opgenomen. Herhaal dit tot de risotto gaar is (het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt). Dit duurt ca 20 minuutjes, maar je moet blijven proeven (na ongeveer 15 minuten). 

Als de risotto gaar (al dente) is, voeg er een handje vol geraspte kaas en de gerookte kip aan toe en roer goed door tot alles verwarmd is.

Serveer direct. Eventueel met rucola. 

Eet smakelijk!

Tip: je kunt allerlei restjes groenten gebruiken in risotto, denk alleen even na over de garingstijd. Sommige groenten moet je even blancheren en op het laatst toevoegen en de hardere groenten kun je met de risotto mee laten garen. 

Tip: in plaats van kaas, kun je aan het einde ook een klontje boter toevoegen om het geheel romig te maken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten