woensdag 23 april 2014

Mac 'n Cheese (met broccoli)

We hebben er allemaal wel eens van gehoord. De fameuze maaltijd uit Amerika: mac 'n cheese. Het betekent niet meer dan macaroni en kaas, maar om het te maken heb je net iets meer nodig. Ik geef toe, ik ben zo gek op kaas en pasta dat je mij ook gewoon macaroni met geraspte kaas kan voeren, maar het gaat hier om de romige saus die erbij zit. Moeilijk? Welnee. Duur? Helemaal niet!De basis is macaroni en een kaassaus. Die kaassaus begint zoals je een bechamelsaus maakt. Niks meer dan boter, bloem en melk dus. En kaas... Want anders zou het een mac zonder cheese zijn. En de grap is: je kunt er aan toevoegen wat je wilt. Stukjes groenten, stukjes vlees. Wat je maar hebt of waar je maar trek in hebt. En zit je krap? Dan kan het ook zonder...

Wat heb je nodig?

- 250 gram macaroni
- 50 gram (room)boter)
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 150 gram geraspte kaas
- zout en peper
- 1 halve grote broccoli, in stukjes (inclusief de stronk)
- mespuntje cayennepeper (optioneel)

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Kook de macaroni een minuut korter dan de aanwijzingen op de verpakking. Als je de broccoli in grove stukken hebt gesneden, kook dit dan het laatste minuutje even de broccoli mee met macaroni. Ik zelf had het in kleine stukjes gesneden. Dit gaart namelijk tijdens het bakken in de oven. 


Maak intussen de kaassaus. Smelt de boter in de pannetje en gooi er daarna de bloem bij. Roer dit goed door (het wordt een beetje een compacte smurry) en laat dit even een paar minuutjes bakken. Dit is om te zorgen dat de bloem gaar is. Giet er beetje bij beetje de melk bij en roer dit goed door. De saus wordt nu steeds dikker.

Laat de saus een twee minuutjes pruttelen. Gooi er nu de kaas bij en laat deze smelten.

Proef de saus en voeg eventueel zout en peper toe. Je kunt er nu ook andere kruiden aan toevoegen zoals een klein beetje cayennepeper. Of oregano. Of basilicum. Of, of, of.... Doe wat je lekker vindt.

Doe de macaroni en broccoli in een ingevette ovenschaal. Roer er nu de kaassaus doorheen. Bestrooi eventueel met paneermeel gemengd met kaas.

Bak de schotel af in de oven. Dit duurt ongeveer ongeveer een een half uurtje à drie kwartier. Houd het in de gaten. Als het bruin van boven is en het is lekker aan het pruttelen, is het klaar.

Eet smakelijk!

Tip: Eigenlijk kun je hier oneindig mee variëren. Je kunt er ook courgette door doen. Of mais. Of spekjes. Of hamblokjes. Wat je maar lekker vindt!


1 opmerking:

  1. Combineer met bijvoorbeeld een groene salade of komkommerrauwkost om wel aan je dagelijkse 200gr groenten te komen

    BeantwoordenVerwijderen