zaterdag 17 mei 2014

Andijvie-ovenschotel

Andijvie. Ik ben er gek op. Altijd al geweest. Tenminste, voor zover ik me dingen kan herinneren. Gekookt zoals mijn moeder het meestal maakte, in stamppot en rauw. En deze ovenschotel past precies in dat rijtje. Dingen die ik vaak wil eten. (Overigens is het, helaas, niet verstandig om elke dag andijvie te eten in verband met het nitraat dat er in zit. Onschadelijk in kleine hoeveelheden, maar schadelijk bij overconsumptie)


Wat heb je nodig? (Naast de andijvie natuurlijk ;))
(4 porties)

- 1 stronk andijvie, ongeveer 500 à 600 gram
- 500 gram gehakt, runder of half-om-half
- 1 blik tomatenstukjes
- 1 eetlepel tijm
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui, gesnipperd
- zout en peper
- 100 gram geraspte kaas
- 50 ml melk
- klontje boter
- 500 gram kruimige aardappels, in blokjes
- nootmuskaat

Hoe maak je het?

Bak het gehakt rul en kruidt met zout en peper. Gooi er de tomatenstukjes bij en laat het even pruttelen. Gooi er nu de tijm bij en roer het goed door. Proef het om te zien of er nog kruiden bij moeten.

Roerbak de andijvie in de boter tot deze geslonken is. Kruid met zout en peper.

Kook de aardappelblokjes in ca 10 minuten gaar. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Laat ze uitlekken in een vergiet. Gooi de aardappels terug in de pan en stamp deze tot een puree. Schenk de melk bij de puree en kruidt de puree met de nootmuskaat (niet te veel), zout en peper. Meng dit goed. 

Roer nu de geraspte kaas door de aardappelpuree.

Neem een ovenschaal en vet deze in. 

Verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Verdeel hierover de andijvie en eindig met de aardappelpuree. 

Bak de ovenschotel 30 minuten in de voorverwarmde oven. 

Eet smakelijk!

Tip: Je kunt eventueel ook kerrie en/of crème fraîche aan de andijvie toevoegen. 




1 opmerking:

  1. Hi! You are already on Volrecepten.nl. Maybe you would also like to share your content on the Belgian site and get even more visitors to your blog :)

    Hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen